Sf. Valentin vs. Dragobete

Posted: 26 Februarie 2012 in Uncategorized

Aceste doua sarbatori sunt dedicate celui mai pur sentiment din lume: iubirea. Una provine din America, cealalta face parte din traditiile noastre. 

Insa care este deosebirea intre cele doua? Ce semnificatie au ele? Cat de importante sunt aceste zile pentru tine? 


In traditia catolica, Sf. Valentin a fost un preot care a trait in timpul domniei lui Claudius cel Crud. Se zice ca acest preot casatorea in secret cuplurile indragostite, incalcand astfel, decizia imparatului. Valentin era astfel, slujitorul familiei, si al tinerilor indragostiti care-si doreau o familie. In momentul in care imparatul Claudius a aflat de secretul preotului, a poruncit sa fie intemnitat. 

Pe langa faptul ca, apara cu tot sufletul sau dragostea si indragostitii, preotul Valentin avea si puteri tamaduitoare. In inchisoare a vindecat-o pe fiica unui paznic (de orbire), si de care, s-a indragostit nebuneste. Claudius a aflat de fapta sa, si a dat ordin sa fie omorat. Astfel, in dimineata zilei de 14 februarie, preotul Valentin a fost decapitat. Inainte de a muri, el i-a trimis o scrisoare de dragoste celei care era in inima sa (fiica paznicului), in care i-a scris: „Cu dragoste, de la al tau Valentin”. 

De la aceasta mica povestioara la o sarbatoare a iubirii a fost un mic pas. Chiar daca multi condamna aceasta zi, deoarece este una comerciala, importata, o zi in care se vand milioane de produse dedicate dragostei (inimioare, ursuleti de plus, cadouase nostime, felicitari, bomboane de ciocolata in forma de inimi), toate exprimand un sentiment pasional al omenirii – iubirea. 

De cealalta parte, Dragobetele este o sarbatoare a iubirii din traditia romaneasca, care insa nu este la fel de cunoscuta, deoarece nu este la fel de mediatizata. Sarbatorita pe 24 februarie, Dragobetele este celebrat de cei din zona ruralului (acolo unde traditiile inca se mai respecta) si semnifica „o zi frumoasa pentru baietii si fetele mari”. 

Dragobetele (Logodnicul Pasarilor sau Cap de Primavara), fiul Babei Dochia era un barbat chipes, inalt, care era supranumit si zeu al fertilitatii. 24 februarie semnifica in traditie, inceputul primaverii, al renasterii si al imperecherii pasarilor. Se zice ca Dragobete era un fel de Cupidon, ce oficia casatorii in randul animalelor. Preluata din natura si de catre oameni, aceasta sarbatoare este dedicata tinerilor care doresc sa se logodeasca si sa se casatoreasca. 

Din traditii, se spune ca fetele si baietii se intalneau in aceasta zi, pentru a participa la jocuri distractive, care sa le ofere sansa de a se cunoaste si de a se indragosti. Daca un baiat saruta o fata care-i placea, in vazul tuturor, ei urmau sa se casatoreasca. 

La fel ca si Sf. Valentin, Dragobetele reprezinta ocrotitorul dragostei si al tinerilor indragostiti. Indiferent care este ziua pentru care d-voastra optati sa o sarbatoriti, ganditi-va ca ambele au o semnificatie unica!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s