C.M. AFRICA DE SUD 2010

Posted: 5 Iunie 2010 in Uncategorized

Campionatul Mondial de Fotbal 2010 va fi a 19-a Cupă Mondială FIFA, un turneu internaţional de fotbal, care este programat să aibă loc între 11 iunie şi 11 iulie 2010 în Africa de Sud. Campionatul Mondial de Fotbal 2010 este punctul culminant al unui proces de calificare ce a început în august 2007 şi a implicat 204 din cele 208 echipe naţionale membre FIFA. Ca atare, se află la egalitate cu Jocurile Olimpice de vară din 2008 la numărul de naţiuni ce participă la o competiţie sportivă.

Pentru prima dată turneul va fi găzduit de către o naţiune membră a Confederaţiei Africane de Fotbal. Africa de Sud a câştigat dreptul de a organiza Campionatul Mondial, învingând alte două naţiuni africane Marocul şiEgiptul. În urma acestei decizii Confederaţia de Fotbal din Oceania rămâne singura federaţie continentală a cărei membri nu au găzduit nici o ediţie a Campionatului Mondial. Campioana entitre este Italia.

Gazda

Continentul african a fost ales ca gazdă, pentru a organiza Cupa Mondială din 2010, ca parte a unei noi politici pentru a roti găzduirea turneului final între confederaţii (Această politică a fost abandonată, mai târziu, în octombrie 2007). Cinci naţiuni africane doreau să găzduiască Turneul Final 2010:

Criterii de departajare in grupe

În fotbal există mai multe metode de a departaja echipele cu un număr egal de puncte într-o grupă. Pentru turneul final al Campionatului Mondial, FIFA foloseşte următorul sistem.

Clasamentul în fiecare grupă este determinat după următoarele criterii:

  1. 1. Cel mai mare număr de puncte obţinute în toate cele trei meciuri din grupă;
  2. 2. Golaverajul realizat de fiecare echipă în toate meciurile din grupă;
  3. 3. Cel mai mare număr de goluri marcate în cele trei meciuri din grupă.

Dacă două echipe sau mai multe echipe nu pot fi departajate prin criteriile 1-3, atunci sunt introduse câteva criterii secundare, după cum urmează:

  1. 4. Cel mai mare număr de puncte obţinute în meciurile din grupă între echipele aflate la egalitate;
  2. 5. Golaverajul rezultat din meciurile din grupă între echipele aflate la egalitate;
  3. 6. Cel mai mare număr de goluri marcate în meciurile din grupă de echipele aflate la egalitate;
  4. 7. Comitetul Organizatoric al Campionatului Mondial realizează o tragere la sorţi pentru a determina echipele care promovează în faza următoare a competiţiei

Mascota oficială


Mascota oficială pentru Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud este Zakumi, un leopard cu părul verde. Numele lui vine de la „ZA” abreviera internaţională pentru Africa de Sud şi de la cuvântul „kumi” ce înseamnă „zece” în majoritatea limbilor africane.Culorile mascotei reprezintă culorile echipamentului ţării gazdă – galben şi verde. Data nasterii a lui Zakumi coincide cu o zi cunoscută şi ca sărbătoarea Ziua Tineretului, în Africa de Sud. Anul 1994 marchează primul alegeri libere la nivel naţional în Africa de Sud. Deci va împlini 16 ani în 2010.Motto-ul oficial al lui Zakumi este:”Zakumi’s game is Fair Play.”

Melodia oficială

Melodia oficială a Campionatului Mondial de Fotbal 2010 este „Waka Waka (This Time For Africa)”, aceasta este cântată deShakira alături de formaţia sud-africană Freshlyground. Piesa este inspirată de un cântec tradiţional al soldaţilor africani numit Zangalewa (Zamina mina). Shakira şi Freshlyground vor cânta melodia la concertul din Soweto de pe 10 iunie, premergător turneului final, de asemenea acesta va fi cântată şi în timpul ceremoniei de deschidere a Campionatului Mondial.


Mingea oficială


Mingea oficială a Campionatului Mondial de Fotbal este numită „Jabulani”, care înseamnă „a aduce fericirea pentru toată lumea” în isiZulu. Producătorul ei este Adidas. Numărul 11 joacă un rol important în producerea acestei noi mingi avansate tehnologic: este a 11 minge făcută de producătorul german de echipamente sportive pentru Campionatul Mondial de Fotbal, are 11 culori câte una pentru fiecare jucător de pe teren; şi sunt 11 limbi oficiale în Africa de Sud. Deasemenea competiţia va începe pe 11 iunie şi se va termina în ziua a 11 a lunii iulie.

Programul complet precum si 3 variante de postere le puteti downloada de pe pagina speciala C.M. 2010,aflata la inceputul paginii de start a blogului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s