Dan Puric

Posted: 7 Aprilie 2010 in Uncategorized

Motto: „Dan Puric n-a apărut întâmplător acum.

 Cu o vorbă a lui Iorga: Vremea l-a scos în cale!

„Personal ma identific ca un om care s-a nascut intr-o tara ce te indreptateste sa-ti zici cam asa : ” fa-ma mama cu noroc / si arunca-ma in foc „, adica fericit deopotriva ca m-am nascut in acest spatiu si nefericit cand ma uit la atatea cate ni se intampla.Intr-un fel, imi identific existenta ca pe o stare de constiinta in fata lui Dumnezeu.In rest totul este o figuratie mai mult sau mai putin reusita. Atat pentru cei care ma cunosc cat si pentru cei care nu ma cunosc, aceasta este, cred, identitatea mea. „Visul meu este ca toti oamenii sa viseze. Romanul a uitat sa viseze, stie numai sa se conduca dupa reguli. Daca incetam sa visam, si aici ma refer la vis ca posibilitate, suntem distrusi.”

                                                                                                      Dan Puric

” Omul frumos” Dan Puric este un personaj misterios, talentat şi tulburător. Cu el şi datorită lui, poţi căuta şi chiar ai şansa de a găsi frumuseţile şi adevărurile ascunse în spatele lucrurilor vizibile. Mi-am imaginat întotdeauna că undeva ar putea exista un monument, care să reprezinte Omul, cu O mare, adică Omul frumos.

 
  
Şi, uite aşa „După atâta amar de băşcălie şi desnadejde, de autoflagelare, a sosit ceasul să spună cineva, pătrunzător şi adecvat, că nu este chiar o nenorocire să fii român (ba chiar să fii şi frumos). Dan Puric (Maestrul, Apologetul şi Mărturisitorul delicat şi sensibil) are o alcătuire orfică. Aceasta fiind opusul retoricii. Flautul său fermecat vine din adâncurile naţiei, având afinităţi organice cu interogaţiile pe care şi le-au pus în acelaşi sens intelectualii interbelici. Numai că el nu foloseşte semnul întrebării. Spre deosebire de cărturarii prezentului, Dan Puric aduce cu sine afirmaţia, lăsând dubiile şi aporiile pe seama belferilor. Recurge la memorie şi reaminteşte că în trecutul nostru recent există gropile comune ale unor martiri pe care le opune gropii de la Glina, carnavalului şi măscărilor mediatice. Leagă naţia de Dumnezeu cât se poate de strâns şi nu vede în români indivizi, ci personae. Este greu de clasificat în categorii (şi registre ori compartimente) culturale omul şi fenomenul Dan Puric. Şi aceasta deoarece Cultura nu mai există decât sub formă de „nişe”; tranşee obturate, ce nu comunică nici între ele, nici cu oamenii, deveniţi „ţinte” („targets”). Iar formele de cultură sunt „produse”, întocmai ca telefoanele mobile şi pasta de dinţii (ori detergenţii şi înnălbitoarele de rufe). Dan Puric sfidează (ignoră şi contestă) atomizarea zilelor noastre, şi, întocmai ca Biserica, potrivit învăţăturii Sale, nu parcelează (nu fragmentează nici fărâmiţează) întregul, ci şi-l asumă. Li se adresează românilor (frumoşi) ca întreg, în felul în care un romancier ori un mare dramaturg nu scrie pentru „ţinte”, „nişe”, ci trimite în lume cărţi, nu „produse”. De aceea, Dan Puric are curajul susţinerii discursului ontologic. Rapsod şi propovăduitor ori propagator al bucuriei, intelectual ce se poate adresa unui mare număr de oameni, actor care adaugă ingredienţele vocaţiei în mesaj, mărturisitor ortodox şi îmbisericit…” – conform remarcilor făcute de către Dan Ciachir în Prefaţa cărţii. Fiecare dintre acestea şi toate la un loc – iată întregul şi rotundul fenomen Dan Puric – dăruit şi dedicate prezentului şi, mai ales viitorului, adică posterităţii.
                                                                                Drd. Stelian Gomboş
                                   De ce il iubim pe Dan Puric?!
 • Pentru ca e un om normal si armonios intr-o societate carbonica.
 • Pentru ca nu da din gura.
 • Pentru ca e unul din acei oameni pe cale de disparitie care reuseste sa faca ceea ce ii place.
 • Pentru ca nu doar crede in ceea ce face, ci o face cu neistovita pasiune.
 • Pentru ca tace si face.
 • Pentru ca ne alina (temporar) setea de spiritualitate si de sens.
 • Pentru ca spune adevarul. Care doare.
 • Pentru ca nu stie ce-i frica.
 • Pentru ca lucreaza pentru redevenirea romanilor ca “neam”, intr-o lume ale carei granite nationale sunt deschise ireversibil.
 • Pentru ca nu crede in vreo superioritate sau inferioritate a romanilor fata de alte etnii, ci crede in pastrarea intacta de catre filonul romanesc a valorilor esentiale ale spritului uman.
 • Pentru ca are tupeul sa ne vorbeasca despre dragoste.
 • Pentru ca e mandru ca e roman.
 • Pentru ca isi tine capul sus in fata oricui.
 • Pentru ca nu are nici un complex de inferioritate fata de occidentali. (Ba din contra…)
 • Pentru ca este un formator de mentalitati. Unul bun, de aceasta data.
 • Pentru ca e un formator de scoala in teatrul romanesc.
 • Pentru ca a adus un nou suflu, viu, in teatrul romanesc.
 • Pentru ca lucreaza cu oameni tineri, tine cont de ideile lor si ii lasa sa se exprime.
 • Pentru ca nu a aflat ce sunt blazarea si rutina.
 • Pentru ca nici un obstacol nu il poate face sa se opreasca din a-si cauta “vis”-ul.
 • Pentru ca isi pretuieste dascalii.
 • Pentru atunci (demult, la Premiile UNITER) cand a afirmat, sfidator, intr-o sala patronata de mari granguri comunisti: “Patria mea e cultura romana!”.
 • Pentru ca i-a alinat, in felul sau, in nenumarate randuri, pe romanii aflati departe de tara.
 • Pentru ca se exprima in ochii nostri drept arhetip al sufletului romanesc etern: credincios, liber, fericit.

 

„Silueta pregnanta si voce singulara în care se contopesc omul, artistul, gânditorul si cetateanul, Dan Puric este, la urma urmei, o constiinta înalta a vremii noastre. Cu o energie neistovita, mânat de o vocatie dominatoare, el creeaza incontinent, distribuindu-se în arta teatrului, în arta pedagogiei teatrale, în arta retoricii verbale si aceea a omului public, gratificându-le cu excelenta, dar fara sa se împarta.”

                                                                                    Prof. Gh. Ceausu

NU TRECE CU VEDEREA…

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s