Săptămâna Patimilor…

Posted: 2 Aprilie 2010 in Uncategorized

LUNI

Faptele bune – sunt foarte importante în viaţa fiecărui om, fără dragoste nimeni nu este în stare de sacrificiu propriu. Dacă inima ta nu este plină de iubire atunci nu te poţi jertfi pentru alţii, nu poţi lua din puţinul tău şi să dai celui ce nu are nimic, nu poţi să dezbraci o haină şi să-l acoperi pe cel gol… să ai curajul să-l îndrepţi pe calea cea bună pe cel care nu o cunoaşte…

MARTI

Zavistie si fatarnicie – Zavistia este patima cea mai cumplită, este considerată a fi mai rea decât diavolul. Este chipul în care cauţi să-l distrugi pe celălalt , să-l pierzi, pentru a obţine locul lui sau altceva. Este rădăcina tuturor răutăţilor!
Vânzătorul – este cel în mintea căruia se află trădarea, mintea lui zvâcneşte în orice moment să trădeze, nu contează pe căt şi pe cine.

Făţărnicia – are ca radacină viclesugul, iar ca roade: minciuna, amagirea, maiestria, agoniseala cea rea, necinstea si vătămarea aproapelui. Omul făţarnic este nesincer şi mincinos, prefăcut, şi viclean. Cel făţarnic nu face niciodată cele ce zice, el vorbeşte doar cu buzele dar interiorul lui este negru.
O istoioară referitoare la aceste două boli:

Impăratul Leon cel Inţelept, stând odată de vorbă cu nişte filosofi , aceia i-au spus că pacatul zavistiei si al iubirii de argint sunt egale în răutate. Iar imparatul a poruncit să-i caute doi oameni care ar fi vătămaţi la suflet de aceste doua patimi. Cei trimişi de împărat au gasit ce căutau si le-au zis: „Vă cheamă împăratul să vă cunoască ţi sş vş dea câte un dar mare”. Aceia s-au bucurat mult de aceasta chemare, neştiind la ce sunt chemaţi. şi îndată au venit. „Vreau sa fac milă cu voi şi să vă dau câte un dar”. Şi a chemat mai întâi pe iubitorul de argint şi i-a zis: „Ţie o să-ţi dau daruri mari, iar celui ce vine după tine ii voi da îndoit decât ţie. Ce vrei să-ţi dau?” Iar iubitorul de argint, stând puţin pe gânduri, a zis: „Măria Ta, eu vreau să-mi iei jumătate din averea mea!” Imparatul a tacut şi i-a zis: „Du-te şi sş vină celalalt (zavisnicul)”. Şi i-a zis şi acelui: „Cere de la mine orice dar, însa să ştii că celuilalt îi voi da îndoit ca ţie!” Iar omul cel zavistnic, gândin-du-se puţin, a zis: „Măria Ta, mie sa-mi scoţi un ochi!” Apoi chemându-i pe amândoi, le-a zis: „Vai de voi, oameni blestemaţi, am facut cu voi o experienţă şi rău aţi ieşit înaintea mea amândoi!
Apoi chemând pe filosofi le-a spus de încercare, cum iubitorul de argint a cerut să i se ia jumătate din avere cu scopul ca celuilalt să i se ia toata averea şi să nu aibă cumva mai mult decit el. Iar cel zavistnic, cum a cerut să i se scoată un ochi, spre a-i scoate celui de-al doilea pe amândoi. Si a zis catre filosofi: „Acum am vazut că mare dreptate aveţi voi, că zavistia si iubirea de argint, sunt egale in răutate”.

MIERCURI

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor se face pomenirea femeii celei păcătoase, care l-a uns pe Mântuitorul în casa lui Simon Leprosul. Tot astăzi, biserica mai pomeneşte şi vinderea Domnului de către ucenicul Iuda Iscarioteanul pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă.

JOI

 
Cina cea de Taină

Spălarea picioarelor – Acest „ritual„ în Moldova este întâlnit la Mănăstirea Sihăstria. Stareţul mănăstirii imediat după Sf. Liturghie iese împreună cu 12 preoţi pe un podium . Acolo sunt pregătite 12 scaune, un lighean cu apă şi un prosop. Aici începe slujba spălării. Stareţul dezbracă veşmântul toarnă apa şi începe a le spăla picioarele celor 12 care poartă numele apostolilor. La sfârşit îi sărută pe fiecare pe frunte şi citeşte o rugăciune, după care are loc o masă în amintirea Cinei.

VINERI

 
Răstignirea – gândul meu e să depunem la picioarele crucii toate iluziile noastre deşarte, orgolii, răutăţi, să învingem puterea răului alegând binele . În felul acesta Crucea va deveni pentru noi pomul vieţii

SAMBATA

Îngroparea şi Pogorârea la Iad.
Prohodul – te face să simţi urcuşul lent al trecutului spre prezent să meditezi mai mult pentru a fi mai bun mai tolerant. Dumnezeu şi-a lăsat amprenta pe acest pământ şi ţie ca Om nu-ţi rămâne decât să te adăpi de la izvorul vieţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s